Dealen met onzekerheden

Dealen met onzekerheden

Leiders dealen met onzekerheden. We leven momenteel in een wereld waar alles ontzettend veranderlijk is. Je kan niet zeker zijn over bepaalde dingen. Zoals een corona virus dat er opeens is en heel de wereld op zijn kop zet. Het leven is gewoon onzeker.

There is nothing certain, but the uncertain

Echte leiders leren leven met die onzekerheid. Met het niet weten van. Met soms ook verwarring. En vanuit dat standpunt, creëren echte leiders klaarheid voor zichzelf. Van het moment dat die duidelijkheid er is, kunnen ze van daaruit de noodzakelijke acties ondernemen. Om zo tot het gewenste resultaat te komen. 

Wat leiders ook kenmerkt, is hun ‘readyness’. Het in staat zijn om in het moment te handelen. Het leven vraagt ‘readyness’. Het leven is ontzettend veranderlijk. Dus hoe meer jij in de mogelijkheid bent om heel flexibel om te gaan met de omstandigheden die heel veranderlijk zijn, hoe meer jij controle ervaart. Hoe meer jij ruimte en overzicht zal ervaren. Want je weet, welke omstandigheid ook op je pad komt, ‘ik zal mijn weg vinden’. ‘Ik zal wel weten hoe ik ermee zal dealen.’

Readyness is ontzettend krachtig. Readyness wil dus zeggen, ik hou mij niet vast aan wat ik denk dat zou moeten gebeuren. Nee, eigenlijk vooral omringd worden/ in het leven staan met heel wat oncontroleerbare factoren. Het enige wat controleerbaar is: je eigen daden, de acties die je doet, je eigen woorden die je uitspreekt en in welke gedachten je al dan niet meegaat. 

Bij onduidelijkheid: neem een beslissing, hak de knoop door en doe wat nodig is.

Meer leiderschap? Meer readyness creëren? Neem contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *