De vakantie: ontspan je of ontsnap je?

De vakantie: ontspan je of ontsnap je?

De zomermaanden staan voor de deur. Voor veel mensen hét excuus om te ontsnappen aan de realiteit. ‘Het hoofd leegmaken’, ‘er even tussenuit gaan’ of ‘de batterijen terug opladen’. Ongetwijfeld uitspraken die je bekend in de oren klinken. Toch zijn er 2 type mensen: zij die actief ontspannen en zij die willen ontsnappen. Wat is het verschil? De keuzes die je maakt voor je vakantie.

Deze periode van het jaar, vlak voor het (bouw)verlof, is voor velen ongelooflijk druk. Geen tijd, veel te veel werk en nood aan vakantie. Hoe een ondernemer vrije tijd ervaart, komt neer op hoe hij zijn bedrijf en zijn leven runt. Over het algemeen zijn mensen gefocust op comfort. Wanneer er een taak voor ze ligt die gedaan moet worden – die ze waarschijnlijk niet graag doen – gaan ze die uit de weg. Ze leiden zichzelf af met zaken, die – als je eerlijk bent – er niet toe doen.

Het gevolg is dat belangrijk werk zich dan opstapelt, tot vlak voor je vakantie. Wat voor druk zorgt. En die druk zorgt ervoor dat je gestrest raakt en het gevoel hebt te willen ontsnappen.

Het (consistent) nemen van comfortkeuzes creëert uiteindelijk een oncomfortabel leven. Een leven waaruit je weg wilt.

Aan de andere kant heb je ondernemers die altijd gefocust zijn op de essentiële zaken. Zo creëren ze resultaat en moeten ze niet vlak voor hun verlof achter de feiten hollen. Zij gaan op vakantie met een opgeladen batterij.

Het is normaal dat je regelmatig behoefte hebt aan meer tijd met familie, vrienden of verandering van omgeving. Het gaat erom dat deze tijd ook echt aan ontspanning wordt besteedt.

Kijk eens naar wat jij afgelopen weekend/ vakantie deed:

  • Gunde je jezelf de activiteiten die je deed of ging je er iets anders mee uit de weg?
  • Heb je een schuldgevoel achteraf of kijk je positief terug op een mooie herinnering?
  • Ga je met meer goede zin de week in of kijk je er juist tegenop?

Deze vragen kunnen je helpen te ontdekken of je ontsnapt of écht ontspant. Let op: mijn boodschap is NIET dat je méér of harder moet werken. Wat je doet maakt niks uit. Het gaat om de betekenis dat iets heeft voor jou.

Ontsnappen en ontspannen lijken hetzelfde, maar het zijn werelden van verschil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *