Zelfleiderschap is simpel

Ja, het zijn turbulente tijden en het leven is meer dan ooit onvoorspelbaar. Voor degenen die een dak boven hun hoofd en eten op hun bord hebben, is het een tijd om te kijken naar wat echt belangrijk is.

Het is makkelijk om te wijzen naar een slabakkende economie of stijgende energieprijzen als oorzaak van een mindere periode. Je hebt niet alles in handen maar je bent wél verantwoordelijk voor jouw bedrijf. Kijk dus wat je concreet kunt doen om toch vooruit te bewegen. Zoek oplossingen in plaats van te zeuren over de omstandigheden.

Om dit te kunnen doen, moet je in staat zijn om jezelf te leiden. ‘You are actually owned, by what you don’t own.’ De meeste ondernemers laten zich leiden door omstandigheden, emoties, gedachten en gevoelens. Met andere woorden, ze staan niet zelf aan het roer. Een leider neemt overal zijn verantwoordelijkheid voor. Je hebt geen controle over de markt. Je hebt geen controle over andere mensen. Je hebt geen controle over gevoelens. Je hebt geen controle over gedachten. Je hebt wel controle over jezelf. Over jij die verantwoordelijkheid neemt en actie onderneemt of juist stil blijft staan.

Zoals The Beatles zeggen: let it be. Wat er ook gaande is: beslis wat je gaat doen en onderneem actie. Er is geen 100% juiste oplossing. De uitkomst is nooit zeker. Succes is niet gegarandeerd. Resultaten zijn nooit zeker. Neem verantwoordelijkheid, pak de controle over jezelf en handel. Actie is altijd de beste keuze.

Leiderschap, zelfleiderschap is simpel, maar niet gemakkelijk.