Alle tips en tricks voor motivatie

Vaak krijg ik vragen over motivatie. Hoe kan ik gemotiveerder zijn om bepaalde zaken te doen? Hoe kan ik mijn werknemers meer motiveren? Je kan uren op internet alle tips en tricks zoeken. Ons leven is te kort om alle boeken over het topic te lezen. Ondanks alle informatie, hoe komt het dat we er toch maar niet in slagen om altijd gemotiveerd te zijn? En vooral: waarom je maar beter niet op motivatie kan rekenen.

Motivatie is niet te controleren. Het is een gevoel dat komt en gaat, zoals eb en vloed. De kans is bijzonder groot dat je regelmatig of zelfs vaak geen zin hebt om de dingen te doen die écht belangrijk zijn. Voor iedereen die regelmatig op zoek is naar motivatie: er is geen magische formule om jezelf (of anderen) te motiveren. Op zoek gaan naar motivatie is pure tijdverspilling. Anderen willen motiveren is zoals dweilen met de kraan open: compleet nutteloos.

De ene dag zijn jij en je medewerkers al gemotiveerder dan de andere. Hou in plaats daarvan steeds voor ogen waarom jij of je mensen een bepaalde taak moeten uitvoeren. Prospecteren, deadlines halen, nauwgezet werken, offertes en facturen maken … Het zorgt ervoor dat je bedrijf groeit en dat er mogelijk extra’s kunnen volgen.

Vergelijk het met diëten: misschien heb je vandaag geen zin om te sporten of gezond te eten, maar het grotere plaatjes – een gezonde levensstijl – in je achterhoofd ben je waarschijnlijk meer geneigd om het toch te doen.

Onthoud vooral: Motivatie is porno voor het brein. Met of zonder zin, kan je nog steeds doen wat je moet doen.