Effectief dealen met je reptielenbrein

Honor reptile brain or dishonor reptile brain

Een eekhoorn rent rond op zoek naar noten, verstopt zich voor vossen, luistert naar roofdieren en kijkt uit naar andere eekhoorns. De eekhoorn doet dit omdat hij niet anders kan. Het enige dat een eekhoorn heeft, is een reptielenbrein. Dat heeft als enige doel: overleven.

To put it simply, the reptile brain is purely concerned with survival

Je reptielenbrein is de reden dat je bang bent, dat je jezelf vergelijkt, dat je in je comfortzone blijft… Het is de bron van weerstand. Waarom? Ik neem je mee in de geschiedenis. We gaan terug naar de tijd dat de vrouwen in de grot bleven, terwijl de mannen gingen jagen. Tijdens hun tocht, moesten ze continu alert zijn. Als ze een struik zagen bewegen, zorgde hun reptielenbrein ervoor dat ze het juiste deden, zonder erover na te denken, om in leven te blijven. Gelukkig maar, anders las je dit nu niet.

Net zoals jezelf vergelijken. Waarom was dat vroeger nuttig? Je moest bij een groep horen om veilig te zijn. Alleen kwam je er niet. Om tot een groep te horen, moest je weten welke standaarden je moest naleven. Vandaar jezelf vergelijken. Slim toch!

In de hedendaagse westerse maatschappij, is dit echt niet nuttig meer. We moeten niet meer op een dergelijke manier in groep leven. Mogelijkheden genoeg om in ons eentje te overleven. Net zoals een ritselende struik, geen enkel gevaar met zich meebrengt. Wat zit er in onze struiken? Een vogel, kat, eekhoorn? Gevaarlijke dieren…?

Je reptielenbrein is dus veel minder nuttig dan vroeger. Gebruik het daarom ook enkel waarvoor het dient: je in leven houden. Jezelf vergelijken is daar niet meer voor nodig. Op safe spelen, ook niet. Het leven is niet meer gevaarlijk. Alleen weet je reptielenbrein dat niet. Dat ziet continu overal een mogelijk gevaar. Maar dat is geen echt gevaar! Ga er niet op in. Laat je niet verleiden. 

Dus slaat je hoofd alarm? Merk het op. Ga er niet in mee. Kom terug naar de realiteit. Focus op wat voor je ligt. Dat is hoe je effectief dealt met je reptielenbrein.

When you honor your worth, your reptile brain dies.
When you dishonor your worth, you die.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.